بونیون یا هالوکس والگوس چیست؟
بونیون یا هالوکس والگوس چیست؟
بونیون یا هالوکس والگوس، یک برجستگی در کنار شست پا است که در مفصل محل اتصال انگشت شست به پا ایجاد میشود. این عارضه را میتوان بهصورت خفیف، متوسط، بزرگ یا شدید طبقهبندی کرد. عوامل مختلفی ممکن است باعث ایجاد هالوکس والگوس شست پا شود، از جمله:
- عوامل وراثتی
- شکل پا
- صافی کف پا
- سستی مفاصل (معروف به نرمی مفصل)
- آرتروز
تحقیقات اخیر نشان میدهد که کفش نمیتواند عامل ایجاد هالوکس والگوس باشد. البته کفشهای تنگ میتوانند با مالش بر روی بافت مفصل، هالوکس والگوس را تحریک کنند. فشار ناشی از تنگی کفش تورم و درد بیشتری ایجاد میکند.
هالوکس والگوس چه احساسی در پا ایجاد میکند؟
احساسی که هالوکس والگوس در هر فرد ایجاد میکند، متفاوت است. همه موارد هالوکس والگوس شاید علائم ایجاد نکنند. افراد مبتلا به هالوکس والگوس، شاید علائم خفیف یا شاید علائم شدیدی را گزارش دهند، علائمی همچون:
- درد و تورم در مفصل انگشت شست پا که با ایستادن و راه رفتن بدتر میشود.
- بزرگ شدن تدریجی برجستگی در کنار پا. بونیون میتواند ملتهب و متورم شود و باعث درد پا شود.
- درد در هنگام پوشیدن کفش و پیدا کردن یک کفش راحت یا شیک برای فرد دشوار میشود.
- تغییر در حالت راه رفتن
- دشوارتر شدن راه رفتن برای فرد
- تغییراتی در تعادل، افزایش خطر سقوط، به ویژه در افراد مسن
- کج شدن انگشت شست پا و انگشتان کوچکتر که این باعث در هم رفتگی انگشتان پا میشود. این عارضه میتواند منجر به تغییر شکل و درد بیشتری در پا شود.
- کاهش کیفیت زندگی به دلیل درد کف پا
هالوکس والگوس چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک معالج ( متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا متخصص ارتوپدی )در اولین ویزیت، معاینه کاملی بر روی کف پایتان انجام میدهد. برای این کار، وی شرح حال کاملی از وضعیت سلامتیتان را میپرسد. هدف پزشک از این معاینه اولیه، تعیین میزان آسیبدیدگی و علت احتمالی آن است. در مصاحبهای که پزشک ( متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا متخصص ارتوپدی )با شما انجام میدهد، سؤالاتی از این قبیل را از شما خواهد پرسید:
- سابقه بروز این مشکل در پای شما به چه صورت است؟
- تاکنون چه مراقبتهایی را برای مشکل هالوکس والگوس در پایتان انجام دادهاید؟ آیا پزشک دیگری انجام عکسبرداری و تصویربرداری یا آزمایشهای دیگر را توصیه کرده است؟
- در حال حاضر چه علائمی دارید و این علائم چه تأثیری بر روند زندگیتان گذاشته است؟
- اگر درد دارید، محل درد کجاست و شدت آن چقدر است؟ آیا شدت دردتان در طول روز متفاوت است؟
- انجام چهکارهایی برایتان دشوار است؟
- چه کارهایی را نمیتوانید انجام دهید؟
- آیا کارهایی وجود دارد که از شدت علائم شما بکاهد؟
پس از انجام این مصاحبه، پزشک معاینه فیزیکی انجام میدهد. وی ممکن است:
- حرکات شما را در هنگام انجام کارهایی که در مصاحبه در مورد آنها صحبت شده، مشاهده کند.
- حرکت و قدرت مچ پا، پا و انگشتان پا را بسنجد. این معاینه همچنین ممکن است شامل سایر نواحی بدن مانند پا یا لگن باشد که ممکن است در این شرایط شما نقش داشته باشد.
- مچ پا، کف پا و انگشتان پایتان را به آرامی لمس کرده تا محل دقیق درد را مشخص کند.
برای اطمینان از تشخیص صحیح، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا متخصص ارتوپدی ممکن است شما را برای انجام عکسبرداری رادیولوژی یا تصویربرداریهای دیگر به رادیوگرافی ارجاع دهد.
پس از تشخیص، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با شما در مورد یک برنامه درمانی برای کمک به کاهش درد، جلوگیری از بدتر شدن وضعیت عضله و بازیابی حرکتتان صحبت میکند.
درمان هالوکس والگوس
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، متخصصهای هستند که برای بهبود کیفیت زندگی بیماران، درمانهایی را به آنها ارائه میدهند. برنامههای درمانی برای هالوکس والگوس میتواند شامل فیزیوتراپی، ورزش، مراقبت عملی و آموزش بیمار باشد.توجه فرمایید که انجام فیزیوتراپی با جلسات مکرر و دستگاههای پیچیده ضرورتی ندارد.و مهمترین قسمت فیزیوتراپی هالوکس والگوس ورزش درمانی و درمانهای دستی است.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی برنامهای برای درمان علائم خاصی که دارید، طراحی میکند. هدف از این درمان بهبود عملکرد مچ پا، کف پا و انگشتان پا، کاهش درد و تحریک مجدد بدن برای انجام کارها است. یک برنامه درمانی برای هالوکس والگوس ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آموزش بیمار
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی برای شناسایی و تغییر عوامل خارجی ایجاد کننده درد با شما همکاری خواهد کرد. در جلسهای که با او برای انجام معاینات دارید، در مورد نوع و میزان تمریناتی که انجام میدهید، فعالیتهای ورزشی و کفش شما ممکن است صحبتهایی شود. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به شما توصیه خواهد کرد که تغییرات مثبتی در انجام کارهای روزانهتان انجام دهید و یک برنامه ورزشی شخصی شدهای را برای اطمینان از بازگشت بدون درد به سطح فعالیت موردنظرتان طراحی میکند.
مدیریت درد
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا متخصص ارتوپدی درمانهایی را برای رفع دردتان به شما توصیه میکند؛ این درمان ممکن است شامل استفاده از یخ در ناحیه آسیب دیده باشد. همچنین ممکن است به شما توصیه شود که برخی از فعالیتهایی را که باعث درد در کف پایتان میشوند، اصلاح کنید. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در تجویز تکنیکهای کنترل درد تخصص دارند، تکنیکهایی که نیاز به دارو، از جمله داروهای مسکن قوی را کاهش یا از بین میبرند.
تمرین برای تقویت دامنه حرکتی
بونیون و انگشت شست پا ممکن است به درستی قادر به حرکت کردن نباشند و این منجر به بیشتر شدن فشار بر روی شست پا میشود. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تکنیکهایی را برای انجام کشش به شما آموزش دهد تا به بازیابی حرکت نرمال در کف پا، قوزک پا و انگشتان پا کمک کند.
درمان دستی
در مراجعات ویزیت طب فیزیکی و توانبخشی، ممکن است از درمانهای “دستی” برای حرکت دادن آرام عضلات و مفاصل استفاده شود. این تکنیکها به بهبود حرکت و قدرت کمک میکنند. متخصصین درمان دستی اغلب به کار بر روی مناطقی از بدن میپردازند که انجام درمان بر روی آنها برای شما دشوار است.
تقویت عضله
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، تمریناتی را برای تقویت عضلات انگشت شست پا و مچ پا تجویز میکند. ضعف عضلانی یا عدم تعادل در سایر قسمتهای بدن نیز میتواند در ایجاد هالوکس والگوس و درد نقش داشته باشد. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با توجه به سن، شرایط بدنی خاص و اهدافی که در درمانتان دارید، تمرینات تقویتی مناسبی را برای شما در نظر میگیرد.
تمرینات عملکردی یا فانکشنال
هنگامی که دردتان کمتر شد، قدرت و دامنهی حرکتی شما بهبود یافت، میتوانید شروع به بازگشت به فعالیتهای بیشتری کنید. برای به حداقل رساندن فشار بر روی بونیون و انگشت شست پا، باید حرکات کنترل شده و ایمنی را یاد بگیرید. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یک سری فعالیتها را برای کمک به شما در یادگیری نحوه استفاده و حرکت صحیح و ایمن بدن آموزش میدهد.
ارتز و دستگاه
پزشک معالج شما ممکن است بسته به شرایطی که دارید، استفاده از آتل، کفی طبی یا وسایل کمکی را به شما توصیه کند و آموزشهای لازم را برای استفاده صحیح از آنها بدهد. این وسایل میتوانند شامل موارد زیر باشد:
- آتل (اسپلینت) و ابزار جداکننده انگشتان پا برای کاهش درد و فشار از روی انگشت شست
- ساپورت یا محافظهای سفارشی یا بدون نسخه (ارتزهای پا) قوس کف پا برای کمک به حفظ موقعیت مناسب کف پا و مچ پا در هنگام راه رفتن
- عصا، واکر یا چوب زیر بغلی (وسایل کمکی) برای کمک به کاهش درد و بهبود توانایی راه رفتن
آیا میتوان از این آسیب یا شرایط جلوگیری کرد؟
هیچ مدرکی وجود ندارد که بتوان راهی را برای پیشگیری از ایجاد هالوکس والگوس شست پا پیدا کرد. اگرچه، با پیروی از این دستورالعملهای مراقبتی ممکن است بتوانید از بدتر شدن این عارضه و احتمالاً از انجام عمل جراحی جلوگیری کنید، از جمله:
- کفش مناسب بپوشید. به طور مثال از پوشیدن کفشی که انگشتان پا را فشرده میکند خودداری کنید. پوشیدن کفش با فضای انگشتی پهنتر، فشار روی انگشت شست را كاهش داده و باعث میشود كه قسمت خارجی پا به كفش مالیده نشود.
- از آتل استفاده کنید. هنگامی که احساس ناراحتی میکنید، به یک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید. فیزیوتراپیست ممکن است استفاده از آتل را به شما توصیه کند. آتلها، بالشتکها و تکیهگاههای انگشت شست بهگونهای طراحی شدهاند که انگشت شما را در موقعیت بیخطر نگه داشته و فشار بر روی آن را کاهش میدهند.
- از ارتز یا کفی طبی استفاده کنید. فیزیوتراپیست ممکن است یک کفی طبی یا ارتز را به شما توصیه کند. کفیهای طبی میتوانند از صاف شدن قوس کف پا در هنگام راه رفتن جلوگیری کرده و فشار بر انگشت شست را کاهش دهند. گاهی اوقات، یک ارتز باید بهصورت سفارشی ساخته شود تا متناسب با شرایط خاص پای شما باشد.
متخصصان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا متخصص ارتوپدی فنی میتوانند بهترین راهحلها را برای نیازهای خاص هر بیمار توصیه کنند.
مطاب بسیار مفید و کاربردی بود،